Porijeklo stanovnistva

Kao najstariji stanovnik Mirusa pominje se Kalanj ban,koji je zivio u Kolanjevicima i drzao cijele Miruse.Posle Kalanj bana cijele su Miruse bile kao imanje porodice Glogovaca,koji su dijelom izumrli,a dijelom se raselili negdje pocetkom 17. vjeka.Najstariji doseljenici su Drinjaci.Porijeklom su Kaludjerovici sa Ceva iz Crne Gore.Odatle su se raselili oko sredine 16. vjeka.

Odmah iza Drinjaka u Miruse su doselili Vukajlovici i Dutine.Vukajlovici su oko 1700 god. zivjeli u Ridjanima kod Niksica.Jedan im aga ucini zulum,ali ga oni ubise i radi toga se raselise.Dutine vele da su od istog plemena od koga su i Drinjaci.Komnenici su ovde doselili sa Pilatovaca.Prica se da su Radovanovici,Sekarici i Komnenici porijeklom sa Vrenje dubrave.Prema tome Komnenici su porijeklom iz Rudine.

Miseljici su starinom iz Hercreg novog.Dosli su najprije u Panik pocetkom 18.vijeka kao trgovci.Iz Panika su se vecinom odselili u Nevesinje,a odatle se jedan dio vratio u Miruse.Oni sto su ostali u Paniku preselili su se u Cepelicu,

Vitkovici su od starina zivili u Trebinju.Prica se da su imali velika imanja u Trebinjskom polju i da su gradili crkvu u Mostacima i kulu u Zasadu.Negdje oko 1780 god.neki Vitkovic imade dijete sa Muslimankom radi toga on pobjeze u Crnu Goru,a njegova porodica preseli u Dubocane.Iz Dubocana ih preseli aga u Miruse.

Овај унос је објављен под Stanovnitvo. Забележите сталну везу.

2 реаговања на Porijeklo stanovnistva

  1. Vitković Milenko каже:

    poslao sam svoj komentar na vitkovic family

  2. Milan каже:

    Nemam i ne mogu da nađem podatke o Kalanj banu! Ako imate bilo šta, pomozite mi, molim Vas
    Pozdrav

Постави коментар